Scandinavisch

24_Poster_finalScandinavische muziek staat bekend om zijn lyrische melodieën en kleurrijke, vaak melancholische harmonieën. Liefhebbers hiervan komen bij dit project van Vocaal Ensemble Tiramisu ruimschoots aan hun trekken. Het programma bestaat voor het grootste gedeelte uit Romantische composities van Grieg en Sibelius.

Edvard Grieg (1843 – 1907) is de meest bekende componist uit Noorwegen. Vooral zijn Peer Gynt Suites staan regelmatig op concertprogramma’s. De Vier Psalmen opus 74 voor solobariton en koor zijn de laatste composities die hij voor zijn dood schreef. Vooral de volkse melodieën van de oorspronkelijke Barokke liederen spraken Grieg erg aan. Het is niet waarschijnlijk dat de teksten zelf hem hebben geïnspireerd.  Grieg had namelijk een

persoonlijke, voor die tijd zeer vrije beleving van het christelijke geloof, getuige de kerstgroet die hij aan een vriend stuurde:

“Hoewel ik niet in dezelfde geschriften als jij geloof,  ben ik vast overtuigd van dezelfde geest van liefde: dat alles geschapen is voor het goede, en dat dit zich nooit zo compleet heeft geopenbaard dan door Hem die we binnenkort gaan vieren.”

 

Ook de Fin Jean Sibelius (1865 – 1957) is een van de grote Scandinavische componisten. Evenals Grieg is hij vooral bekend geworden door een orkestwerk: Finlandia. De stijl van dit werk met veel nationalistische en Romantische thema’s vinden we ook in zijn koorwerken. Drömmarna (Dromen) schreef hij in 1912 voor een zangfestival van de S.F.V., de vriendenstichting van de Zweedse Volksschool. De tekst is dan ook Zweeds, dat overigens in grote delen van Finland gesproken wordt.

Naast deze componisten zingt Tiramisu een aantal werken uit de Laatromantiek van Wikander en Alfvén. Voor afwisseling in dit “bad” van warme klanken zorgen moderne stukken van Nystedt, Nörgard en Rautavaara. Daarin kunt u verrassende spreekeffecten verwachten en een opstelling rond het publiek waardoor uit het Bachkoraal Komm süsser Tod  ruimtelijke akoestische clusters ontstaan.

Reacties gesloten