Water

17_Poster_final_smallIn aansluiting op het thema ‘Rotterdam, stad aan het water’ van de manifestatie ‘Klinkt Goed’ van de SKVR, heeft Tiramisu een programma samengesteld over water in Europa.

In het eerste deel van Romancero Gitano van M. Castelnuovo-Tedesco, wordt de rivier Guadalquivir bezongen, met een gitaarbegeleiding in snelle zestienden-loopjes waarmee het kabbelende water wordt uitgebeeld.

Szeroka Woda van H.M. Górecki, handelt over de brede wateren van de Vistula in Polen. Traditionele volksliederen liggen hieraan ten grondslag.

Ook in de gekozen liederen uit Engeland staat het water centraal. In C.V. Stanford’s Blue Bird beschrijft een van de vele Engelse meren, dat het beeld van een overvliegende vogel in zich opneemt. Zeeën, kalm of woest, staan centraal in Silence and Music van R. Vaughan Williams, en in de Three sea shanties van J. Willcocks.

De diepte van de oceaan met zijn eigen wereld komt aan bod in de Songs of Ariel van F. Martin op teksten uit The tempest van W. Shakespeare.

Een afwisselend programma, waarin we na onze reis door Europa in het Nederlandse rivierenlandschap terugkeren met een bewerking van  Marsman’s Herinnering aan Holland door M. Peterson.

Het programma biedt uitdaging in de gebruikte talen. Romancero Gitano is in het Spaans en Szeroka Woda in het Pools. Tiramisu is gewend om zich te verdiepen in de uitspraak van de teksten, en zal ook dit keer deskundigen raadplegen. Meestal wordt daarbij eerst de dirigent geïnstrueerd, die op zijn beurt met het koor aan de uitspraak werkt. In de loop van het project komt de taalcoach op een repetitie om te werken aan de details.

Reacties gesloten