Over ons

Vocaal Ensemble Tiramisu is een Rotterdams a capella kamerkoor dat sinds 1994 op projectbasis concerten voorbereidt en uitvoert. Ieder jaar studeren we twee nieuwe, uitdagende programma’s in. Elk project wordt afgesloten met tenminste twee openbare concerten.

Vernieuwende programma’s
De programmakeuze is thematisch en bestaat vooral uit (laat) romantische, twintigste-eeuwse en hedendaagse a capella werken. Soms wordt ook een combinatie gezocht met muziek uit de renaissance of barok. In de keuze van het repertoire streeft het koor ernaar om ook werken van minder bekende componisten te laten horen. Af en toe wordt in een project samengewerkt met een componist, met instrumentalisten en andere kunstdisciplines.

Gevorderde en gemotiveerde zangers
Het koor bestaat uit gevorderde en gemotiveerde amateurzangers. Rondom een vaste kern van zangers varieert de samenstelling en omvang  van het koor per project. De standaardbezetting is 4×6.

De koorleden bereiden zelfstandig en soms ook met elkaar de repetities voor om in korte tijd een zo hoog mogelijk niveau te realiseren. Tijdens de repetities zingen we regelmatig in wisselende opstellingen en kleine bezettingen. Dit stimuleert de individuele kwaliteit, en kunnen we  experimenteren met alternatieve concertopstellingen.

Lichtenberg, klankgeoriënteerd zingen
Tiramisu heeft ervaring met de methode van Lichtenberg, een klankgeoriënteerde manier van zingen. Mede-oprichter en eerste dirigent van Tiramisu Niels Kuijers introduceerde bij ons de methode. Het is een wetenschappelijke muziekmethode uit Duitsland, die een ander licht werpt op zingen.

Waar de meeste zanglessen zich richten op actief ingrijpen – in ademhaling, mondstand, gezichtsspieren, houding – leert deze methode via luisteren, loslaten van spanning en uitschakelen van analytisch denken. Het gaat hier om het ontdekken van de innerlijke klank, die de toon meer klankrijkdom geeft, veel boventonen kent, kortom ‘brilliance’ heeft.

De klank van Tiramisu
Niels’ opvolger Rienk Bakker neemt ook wat het toepassen van de principes van Lichtenberg hierin het stokje over. Samen met de dirigent wordt o.a. aan een homogene koorklank gewerkt.

Reacties gesloten